Kontor

7 saker att tänka på när du ska välja lokal och arbetsplats

När du ska hitta en bra kontorslokal finns det vissa saker du bör ägna en extra tanke åt. I listan här nedan har vi på GRO36 samlat några tips för att ditt val ska falla väl ut.

1. Hur stor lokal behöver du?

Det är svårt att veta hur stor plats ett nytt företag behöver. Du kanske hittar en precis lagom lokal till att börja med, men innan du vet ordet av behöver du mer plats åt såväl dig själv som dina anställda. Om du tror att ditt företag kan komma att pendla mycket i storlek borde du ha det i åtanke när du ska välja lokal. Många hyresvärdar vill skriva omfattande avtal med långa uppsägningstider, medan en mer flexibel co-working hub erbjuder möjligheten att hyra precis så många kontorsplatser som behövs, för att sedan med kort varsel trappa upp eller ner beroende på hur arbetssituationen ser ut. En annan fördel med hub-lösningen är att du inte behöver utgå från en större lokal än nödvändigt från start och kan på så vis spara de pengarna som den extra kontorsytan hade kostat. Du behöver inte heller oroa dig för kostnaden av kontorsinredning och maskiner – det är redan löst.

2. Vad söker du för kontorsmiljö?

Ett kontor är mycket mer än bord, stolar och datorer. Vad är det egentligen för kontorslokal du är ute efter? Inredningen och arbetsmiljön kan spela en viktig roll för såväl dig själv som dina anställda när det kommer till kreativt arbete. Du bedömer själv vilken miljö du tror passar ditt företag bäst. På GRO36 i Jönköping är lokalerna elegant inredda för att de som arbetar ska känna sig som hemma, men det är också en miljö som gynnar både kreativt och kritiskt tänkande.

3. Vill du ro båten själv eller fokusera på det du gör bäst?

Som företagsledare är det ofta din uppgift att se till så att allting flyter på som det ska på kontoret, att det finns papper i skrivaren, nybryggt kaffe och att internet inte strular. I ett co-working space kan du istället fokusera på det du är bra på och låta andra ta hand om allt som har med kontoret att göra. Du kan vara säker på att allt du behöver för att sköta ditt jobb finns att tillgå och oftast lite till. Vill du sköta lokalen själv eller komma till en välskött och bekväm arbetsplats varje dag utan att behöva tänka på det?

4. Nätverkande kan leda till synergieffekt

I ett co-working space får du chansen att arbeta med människor som varken tillhör ditt eget företag eller samma bransch. Vare sig om du själv driver ett företag eller om du är anställd på distans så får du kollegor att spendera arbetstiden med. Eftersom co-working spaces blir en samlingsplats för flera olika företag och personligheter finns det goda möjligheter att träffa personer som kan komma med bra och relevant input och komplettera dina idéer till något ännu bättre. Något att tänka på är att 1+1 inte alltid blir 2, utan när två skarpa hjärnor möts kan det uppstå något som kallas för synergieffekt där resultatet är något långt bättre än en summa av två bra idéer. Med en större variation av människor och medlemmar får du även chansen att dela med dig av dina kontakter och ta del av andras värdefulla affärsnätverk. Är den här typen av nätverkande något för ditt företag?

5. Ska det hända saker runt omkring?

Vissa arbetsplatser erbjuder olika aktiviteter för att de som arbetar där ska få en chans att lära känna varandra och få en knuff i rätt riktning. Tillsammans med spännande föreläsningar är det ett bra sätt att skapa nya kontakter som kan visa sig vara till god hjälp för ditt företag. Vill du att det ska hända saker runt omkring din verksamhet? Antingen kan du planera en typisk team building-helg för ditt företag eller så utnyttjar du de planerna och nätverken som redan finns i en co-working hub. Det kan kan handla om allt från gemensamma frukostar till gokart-tävlingar och FIFA-turneringar.

6. Hur ser möjligheterna till externa samarbeten ut?

I ett co-working space bygger mycket av arbetet på att dela med sig av erfarenheter, idéer och kontaktnätverk. Det man ger ska man också få tillbaka och i stället för att se varandra som konkurrenter är alla medlemmar potentiella samarbetspartners. Därför är det viktigt att tänka på hur pass hemlig verksamheten är. Viss information ska man förstås inte dela med sig av, så om du rör dig med mycket känslig information är det en bättre idé att satsa på ett eget kontor där du och ditt företag får arbeta i fred.

7. Hur tillgänglig vill du vara?

När regnet faller är det alltid skönt att ha nära till jobbet, både för dig själv och för dina kollegor. Med en central lokal har du förhoppningsvis nära hem, men också till annat som hör stadslivet till. Kolla gärna upp en extra gång vad som finns i närheten av lokalen du är intresserad av, för ibland kan det vara skönt om det är smidigt att planera in ett gymbesök eller lite After Work innan det är dags att bege sig hemåt. En central lokal i Jönköping är inte minst viktig när det kommer till företagets tillgänglighet. Finns era kunder och samarbetspartners i närheten?